Unul dintre cele mai discutate subiecte în preajma sezonului rece este legat de beneficiile inegalabile ale propolisului. Avem la dispoziție o mulțime de remedii cu propolis, de la tincturi și extracte la spray-uri orale. Cu toate acestea, înainte de a alege un remediu pe bază de propolis, este important să înțelegem de este atât de important pentru organismul nostru.
Compoziția propolisului
Propolisul este unul dintre medicamentele uimitoare pe care ni le oferă natura, albinele fiind creatoarele acestui antibiotic natural. Este considerat medicamentul antiinfecțios cu cea mai puternică acțiune antibacteriană, fiind remediul perfect pentru o imunitate slăbită. Istoria propolisului își are rădăcinile în cele mai vechi timpuri, fiind utilizat în ritualuri de vindecare și înfrumusețare. Compoziția acestui remediu 100% natural este uimitoare, fiind preparat de albine în propriul „laborator” folosind rășină de muguri, ceară, substanțe culese din arbori ca cireș, vișin, mesteacăn și mulți alții.
Studiile au identificat în structura propolisului o multitudine de vitamine, precum A, E, B1, B2, B3 și B6. Mai mult, efectele vindecătoare ale propolisului sunt datorate și fierului, siliciului și cuprului care se regăsesc în acesta. Se estimează că propolisul este bazat pe 300 de compuși chimici, marea majoritate fiind antioxidanți.
Beneficiile propolisului
Datorită structurii extrem de complexe, propolisul este apreciat pentru proprietățile antioxidate, atifungice, antibacteriene, antivirale și antiinflamatoare. Studiile au demonstrat că acesta are 70 de proprietăți farmacologice, clinicienii descoperind constant noi compuși valoroși. Uimitor, nu-i așa?
Aceste proprietăți transformă propolisul într-un remediu eficient care tratează un palmares bogat de afecțiuni, precum:
- febra, răceala și gripa,
- virozele respiratorii,
- tuse, bronșită, pneumonie, faringită,
- colită, enterocolită, infecții,
- parodontoză și alte probleme ale cavității bucale.
Lista poate continua, remediul fiind adesea prescris pentru a completa un tratament medicamentos.
În general, produsele apicole pot fi consumate ca:
- prevenție pentru a evita slăbirea imunității care poate fi afectată de stres sau oboseală,
- tratament pentru diverse boli în cazul cărora propolisul poate facilita vindecarea, fără a afecta posibilul tratament medicamentos.
În alegerea unui produs pe bază de propolis sau polen este vital să iei în considerare factori ca alergii și afecțiuni ca dermatitele de contact sau cosmetice. Dacă dorești să incluzi propolisul într-o schemă de tratament medicamentoasă, îți recomandăm să apelezi la sfatul medicului. Tu ce remediu pe bază de propolis folosești pentru a-ți fortifica organismul?