Transport gratuit la toate comenzile de minim 180 RON la alimente, remedii si cosmetice

Mierea de Manuka - ce beneficii are și cum știi că e veritabilă?

Mierea de Manuka - ce beneficii are și cum știi că e veritabilă?

Mierea de Manuka este o miere monofloră, obținută exclusiv din nectarul florilor de Manuka (Leptospermum), specie de arbori nativă în Noua Zeelandă și Australia. Popoarele indigene din aceste zone foloseau de mii de ani scoarța și frunzele arborelui de Manuka pentru vindecarea rănilor, tratarea problemelor respiratorii și digestive. Cu toate acestea, proprietățile antibacteriene ieșite din comun ale mierii de Manuka au fost descoperite mult mai târziu.


Ce face mierea de Manuka specială ?

Orice tip de miere are în componența sa peroxid de hydrogen, un compus chimic cu proprietăți antioxidante și antiseptice. Acesta este deosebit de sensibil la caldură și, de asemenea, tinde să se descompună atunci când este expus anumitor enzime din saliva sau sângele uman. În 1981 o echipă de cercetatori condusă de Dr. Peter Molan, de la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă, a făcut o descoperire importantă: în cazul mierii de Manuka, chiar și după ce peroxidul de hydrogen din componența sa a fost neutralizat, aceasta își păstrează proprietățile puternic antibacteriene. Fenomenul a fost denumit „activitatea non-peroxidică” (NPA) a mierii de Manuka.

În 2008, o altă echipă de la Universitatea Tehnica din Drezda a descoperit că elementul responsabil pentru activitatea non-peroxidică este Methylglyoxal-ul (MGO). Acesta este un compus chimic care apare în mod natural în mierea de Manuka în cantități de până la 100 de ori mai mari decât în mierea normală. Nu toată mierea de Manuka are însă aceleași proprietăți, nivelul de MGO putând varia considerabil de la un lot de miere la altul.




Care sunt beneficiile mierii de Manuka ?

Studiile clinice arată că este eficientă împotriva unei varietăți largi de bacterii, inclusiv tulpini rezistente la antibiotice. Aplicată pe piele, mierea de Manuka stimulează repararea și vindecarea naturală a acesteia, accelerând procesul de vindecare și ajutând la prevenirea cicatricilor.

Chiar și în cazul rănilor, ajută la curățarea locului plăgii protejând în același timp noul țesut sănătos: menține un loc umed, cu pH scăzut benefic pentru vindecare, în timp ce extrage lichidul în exces de pe plagă. Loturile de miere cu cea mai mare putere antibacteriană pot fi un real factor de sprijin în cresterea imunității și în fortificarea organismului afectat de o serie de boli ale:
  • sistemului respirator: răceală și gripă, alergii diverse, astm  (MGO 400+, MGO 550+)
  • aparatului digestiv: Reflux gastric , aciditate, constipație, ulcer gastric (MGO 400+)
 


Cum ne dam seama de calitatea mierii de Manuka ?

Principala organizație care reglementează, certifică și verifică în permanență autenticitatea mierii de Manuka este UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) din Noua Zeelandă. De aceea, prezența logo-ului UMF pe borcanul de miere este o prima garanție a calității produsului.

UMFHA nu certifică decât mierea monofloră de Manuka și a instituit obligativitatea companiilor membre de a afișa pe eticheta produselor tipul de miere (monofloră sau polifloră) sau dacă nectarul de Manuka este prezent doar parțial în componența produsului. UMFHA a creat sistemul de clasificare a mierii care măsoară nivelurile de MGO și alti compuși din mierea de Manuka pentru a determina puterea antibacteriană a acesteia. UMF testează de asemenea prezența leptosperinei, un compus natural unic in mierea de Manuka, pentru a certifica puritatea acesteia. Cifrele folosite merg de la 5+ UMF la 30+ UMF, iar 10+UMF este nivelul minim pentru ca mierea sa aibă un efect antibacterian semnificativ.

Un al doilea sistem de clasificare este cel dezvoltat de compania Manuka Health împreună cu Profesorul Thomas Henle în cadrul cercetărilor sale și care măsoară exclusiv nivelul de MGO din miere, bazându-se pe faptul ca MGO este ingredientul activ care reflectă puterea antibacteriană a mierii.
Scorul MGO variază de la 30+ la peste 800+, ceea ce înseamnă că o miere evaluată MGO 550+ ar avea cel puțin 550 mg de MGO într-un kilogram de miere. Manuka Health este membră a UMFHA și, de asemenea, cele două sisteme sunt strâns corelate:



Fiecare borcan din mierea produsă de Manuka Health este testat și certificat în ambele sisteme, atât UMF cât și MGO. Simplitatea și caracterul obiectiv al sistemului MGO a făcut ca el sa fie adoptat de un număr semnificativ de producători. Există pe piață și alte sisteme de clasificare folosite de anumiți producători, însă criteriile folosite nu sunt neapărat corelate cu nivelul de puritate si mai ales putere antibacteriană a mierii. De aceea, îți recomandăm să verifiici cu mare atenție semnificația scorurilor afișate înainte de a face o achiziție.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!