Mindfulness este un termen pentru care mi-a fost dificil sa gasesc o traducere in limba romana.
In limba Pali, vechea limba a canoanelor budiste, Mindfulness se traduce prin „a ne aduce aminte”.
Un alt termen echivalent, de data aceasta din literatura ortodoxa - Trezvie - reda simplu si frumos arta de a trai in momentul prezent.
Astfel, pentru mine, Mindfulness este experienta de a fi treaz si viu, aici si acum, constienti de senzatiile, gandurile si emotiile noastre. Si din aceasta constientizare, nascandu-se o posibilitate asumata de a alege blandete, bunatate, compasiune si iubire in raspunsurile noastre.
Alte definitii surprind aspectul intentional: “Mindfulness inseamna sa acorzi atentie intr-un mod anume: cu intentie, in momentul prezent si fara (pre)judecati” spunea Jon Kabat-Zinn.
Guy Armstrong se referea la capacitatea de a constientiza: “Sa stii ca experimentezi, in timp ce experimentezi”
Mindfulness nu este o tehnica de relaxare in sine, nu este o religie, o secta, nu este transcederea vietii obisnuite, nu este golirea mintii de ganduri si emotii, nu este o evadare din durere/suferinta, nu este pasivitate sau resemnare, nu este o atitudine falsa de pozitiv si… nu este dificil.
Practica Mindfulness ne ajuta sa ne cunoastem mintea si tiparele ei de functionare. De asemenea, ne invata sa schimbam abordarea vietii prin intermediul starii de prezenta pentru a face pace cu noi insine si cu cei din jurul nostru.
Mindfulness ne da permisiunea de a ne trezi de pe pilot automat, oferindu-ne spatiul pentru a raspunde in loc de a reactiona.
O atitudine mindful ne ajuta sa ne generam libertatea de a ne alege raspunsuri creative, in locul downloadurilor automate sau reactiilor obisnuite, de multe ori non-adaptative.
Cea mai la indemana activitate din viata de zi cu zi in care putem aplica mindfulness este spalatul pe dinti. Cat de des ne zboara mintea in alta parte in cele doua minute cat dureaza o secventa de spalat pe dinti?
Doar incercati data viitoare cand va spalati pe dinti, sa fiti cu toata atentia la intregul act al igienizarii dintilor, dinte cu dinte, fara alte planuri legate de ziua care urmeaza.
Usor de spus, si totusi cum punem in pratica acesta stare de prezenta in timp ce mancam, ne spalam pe dinti, umblam, ne miscam, ne jucam cu copiii, sau conversam cu partenerii?
Cea mai simpla tehnica este aceea de a ne reintoarce cu atentia la respiratia noastra. O caracteristica atat de constanta in viata noastra si totusi una pe care atat de usor o putem ignora.
Doar urmarind pentru cateva momente inhalarea si expiratia, observand unde se simte aceasta cel mai intens in corp, urmarind ritmul si procesul respiratiei si observand cum gandurile vin, stau un pic, apoi pleaca.
A reveni permanent la un singur obiect al meditatiei, cum ar fi respiratia: asta este mindfulness, exersarea muschilor atentiei constiente.
Va asteptam la programele noastre de mindfulness, care ne invata cum sa folosim mindfulness pentru a ne reduce stresul, indiferent ca este stresul de acasa, cu copiii, cu relatiile noastre sau stresul de la lucru.