Transport gratuit la toate comenzile de minim 180 RON la alimente, remedii si cosmetice

Apicultura sustenabilă și ce înseamnă produse apicole de calitate pentru imunizarea copiilor?

Apicultura sustenabilă și ce înseamnă produse apicole de calitate pentru imunizarea copiilor?
Un amplu interviu, oferit de Emese Bădina, de la Apiarium, pentru magazinul nostru online. De fapt, mai mult decât un interviu, o conversație ca între prieteni care împărtășesc idei și valori comune.

Un articol plin de exemple concrete, recomandări și informații valoroase despre oferta stupului în materie de imunizare: 

 
  • Vedeta toamnei, propolisul, în topul produselor apicole de imunizare și cum folosim propolisul la copii? 
  • Tonice, protocoale si recomandări terapeutice in diferite afecțiuni, printre care și Covid.
  • Ce înseamnă apicultură sustenabilă și cum diferă de apicultura intensivă?
  • Care este adevărul din spatele mierii de rapiță cultivată în România?
  • Despre spațiu și timp în vindecare și susținerea imunității dar și în îngrijirea albinelor.
  • Despre rolul fricii în menținerea patologiilor.
  • Despre recunoștință.



Judit, Viața Altfel:
Ce produs apicol recomanzi, care este potrivit pentru imunizarea copiilor în perioada asta de toamnă?
 
Emese, Apiarium
Propolisul. Propolisul este panaceul universal, aș zice, cu care pornim la drum întotdeauna toamna, cu care integrăm copiii în colectivitate, într-un mod sănătos. El este produsul, fără doar și poate, de primă linie.
Judit, Viața Altfel
Propolis pe care îl amestecăm cu miere?
 
Emese, Apiarium
Propolis pe care părintele, mama, îl prepară acasă cu miere, în funcție de greutatea copilului. Adică o doză de profilaxie și stimulare a imunității este de două picături de tinctură de propolis per kilogram corp. Asta înseamnă la un copil de 25 de kg, de exemplu, 50 de picături de propolis amestecate în puțină miere și adăugat puțin lichid cald. Făcut o suspensie pe care copilul o bea dimineața și seara, timp de 6, 7, 10 zile, după care recomand să se continue cu Tonicul numărul 8, care este un tonic special conceput pentru nevoile copiilor. Are și el în compoziție propolis, dar pe lângă propolis este lăptișorul de matcă, polenul crud, mierea, armurariul, cătina și scorțișoara. Un melanj de produse care vin să susțină copilul atât din punct de vedere energetic, cât și nutrițional.
 
Judit, Viața Altfel
Am observat că aveți o multitudine de tonice. Cum ați ajuns la formulele acestea? Tonicul 8, de exemplu, dacă tot vorbim de produse apicole pentru copii.
Emese, Apiarium
A fost un proces foarte amplu, o muncă de cercetare și dezvoltare, de ani aș zice, am lucrat cu farmaciști, cu o echipă de medici specialiști, ingineri în tehnologia alimentară. Și pas cu pas, am dezvoltat acest produs în care, pe de o parte, la tonicul de copii am fost atenți și la partea organoleptică, adică să fie un produs plăcut la gust, dar în același timp să îndeplinească toate condițiile ca el să fie un produs terapeutic, de excepție, și foarte valoros.
 
Judit, Viața Altfel
Nu doar că citești de pe Google că scorțișoara e bună sau că propolisul e bun....
 
Emese, Apiarium
Sub nicio formă. Ne-am dorit în același timp ca toate tonicele pe care le avem să aibă în compoziția lor, doar produse autentice, locale. Toate pulberile de plante sunt doar de la plante care cresc în România și care au fost cultivate aici dintotdeauna. Sunt puține produsele unde folosim ghimbirul, folosim turmericul, care nu sunt neapărat specifice zonei noastre, însă cercetarea ne-a arătat în ultimii ani că au o valoare foarte mare, mai ales în ceea ce înseamnă afecțiunile inflamatorii și avem câteva produse și cu plante, cu pulberi care nu sunt specifice locului.
 
Judit, Viața Altfel
Care sunt foarte gustoase, de altfel.
 
Emese, Apiarium
Da, sunt foarte gustoase. Sunt jucători pe piață, care tot așa, au formule de imunitate pentru copii din spectrul apicol. Și cum zici, amestecă goji cu caise, cu migdale, cu nuci. Sunt niște amestecuri, din punctul meu de vedere, puse realmente fără o cercetare în spate, amestecuri care pot fi la un moment dat și nocive, dăunătoare.
 
Judit, Viața Altfel
Ce ar trebui să știe o mamă, un tată despre produsele acestea, de ex, Tonicul 8. Cum se ia? Cât? Cum se procedează?
 
Emese, Apiarium
Dacă vorbim de profilaxie, două lingurițe pe zi este o doză suficientă. Ea poate crește la 4 lingurițe în momentul în care avem o situație acută. Dar ceea ce îmi doresc eu, este ca în momentul în care pacientul se lovește concret de o patologie, de o afecțiune să vină către noi cu un set de analize sau un diagnostic de la medicul specialist și, în baza acelui diagnostic, noi să facem un protocol personalizat de administrare, care poate să conțină tonic, poate să conțină alte produse apicole sau din spectrul fitoterapiei cu care să venim și să susținem procesul de vindecare al copilului și, respectiv, al adultului.
 
Judit, Viața Altfel
Deci, pe lângă produsele acestea deosebite pe care le dezvoltați și propuneți, voi oferiți și consultanță pentru cei care ar aborda astfel de terapii alternative. Să zicem la o răceală, vine toamna, vine perioada cu copii la grădiniță, la școală, când copilul răcește. În ce procente ai folosi mai degrabă produse apicole care susțin sănătatea versus produse alopate?
 
Emese, Apiarium
Eu aș folosi doar naturopatia. Copiii mei, trei la număr, nu au primit niciun fel de medicament în toți acești ani. Cea mai mare are 13 ani și jumătate. Cea mică are 9 ani și nu știu gustul niciunui medicament. Adică nu a fost nevoie nici măcar de o doză de paracetamol sau un nurofen pentru a-i păstra sănătoși. Singurul remediu, ca să zic așa, dintr-un alt spectru decât api-fito, au fost soluțiile saline pe care le mai foloseam când nasul era congestionat și erau secreții care nu se curățau sau era nevoie de fluidizarea secrețiilor. Dar și acolo, de cele mai multe ori, cu o baie caldă, cu sare de ocnă și cu un ulei esențial de eucalipt sau de camfor am reușit să decongestionăm și să nu fie nevoie nici măcar de o soluție salină aplicată.
 
Judit, Viața Altfel
Asta e o veste bună pentru foarte mulți părinți care se chinuie cu foarte multe variante, să zic mai chimice, sintetice!
 
Emese, Apiarium
Da, este un cerc vicios și odată ce intri în el, este foarte greu să renunți la acele produse. Din punctul meu de vedere, toate acele medicamente care vin din spectrul alopat nu fac altceva decât să inhibe niște simptome și acționează la nivelul efectului, dar nicidecum al cauzei. De acolo se ajunge, ca un copil să ajungă să fie bolnav 300 de zile din an, să fie mereu mai mult sau mai puțin bolnav. Organismul se poate vindeca și așa funcționăm structural. Ne putem vindeca din propriile resurse. Doar că trebuie să avem încredere că el poate să facă asta.
 
Judit, Viața Altfel
Și această conștientizare e importanta, că facem parte din natură, așa cum albina, producătoarea de material prim pentru voi, face parte din ciclul naturii!
Emese, Apiarium
Asa este, natura ne-a pus la dispoziție remedii și leacuri pentru orice fel de afecțiune. Trebuie doar să știm ce să alegem și, în primul rând, să avem grijă de sănătatea noastră ca un proces continuu, pentru că foarte mulți dintre adulții și copiii pe care îi urmăresc, cumva tind să nu aibă grijă deloc de corpul lor, care este de fapt lăcașul sfânt. Îl tratează de parcă ar fi un coș de gunoi, cu mâncare proastă, fără somn, fără mișcare. Și apoi au pretenția că seara iau o pastilă și până dimineață sunt vindecat, sunt bine. Vindecarea este un proces pe care cred că fiecare dintre noi trebuie să ni-l asumăm, să înțelegem că este al nostru și că stă în puterea noastră să ne vindecăm. Implicit, asta înseamnă că zi de zi trebuie să fim atenți și conștienți la toate semnalele corpului, să ne hrănim corect, să dormim suficient, să ne expunem la soare, să facem suficiente ore de mișcare astfel încât să funcționeze fiecare dintre componentele noastre, în parametrii optimi.
 
Judit, Viața Altfel
Deci, să înțeleg că produsele pe care le aveți sunt doar baza materială, fizică. Te aud vorbind despre vindecare, despre conștientizare. Noi, pe Viața Altfel promovăm mult conștientizarea. Deși avem mii de produse, ideea este ce ai nevoie pentru tine? Poate unii au nevoie de o pâine cu secară, alții poate au nevoie de o pâine cu hrișcă.  Și mă bucur să aud despre conștientizare, despre a acorda corpului ceea ce are nevoie!
 
Emese, Apiarium
Fiecare dintre noi are nevoie să-și asculte corpul și nu cred în rețete prestabilite. La fel cum nu cred în diete; nimeni altcineva, nimeni exterior nouă nu poate să vină și să ne spună ce este bine pentru noi. Văd mult prea mult în jurul meu influenceri, nutriționiști care vin cu niște diete foarte riguroase, care fie spun că proteina de origine animală nu este în regulă sau anumite grupe de alimente nu sunt bune. Cred cu tărie că trebuie să trăim în echilibru.
 
Judit, Viața Altfel
Apropos de acest echilibru de care vorbești. Am observat chiar pe eticheta tonicelor pe care le am acasă,  că aceste produse sunt foarte bine echilibrate din punct de vedere al proteinelor, al carbohidraților și al celorlalte elemente, vitamine și tot ce mai e necesar în corp.
Emese, Apiarium
Proteine, glucide și lipide. Acest lucru se întâmplă și în gramajele, dozajul fiecărei materii prime. Sunt calculate tocmai pentru ca organismul să primească într-un mod optim toți acești macro nutrienți.
 
Judit, Viața Altfel
Da, asta chiar am remarcat și îmi cade foarte bine, probabil este și acea energizare care apare în corp odată cu produsele apicole.
 
Emese, Apiarium
Este energie multă în fiecare linguriță, fără doar și poate.
 
Judit, Viața Altfel
Îmi imaginez cât lucrează albinuța pentru acea linguriță!
 
Judit, Viața Altfel
Foarte mult. Cred că citisem la un moment dat că pentru un borcan de miere e nevoie ca o albină să viziteze 240.000 de flori.
 
Judit, Viața Altfel
Deci, când spui cifrele acestea, nu poate decât să apară acel sentiment de recunoștință pentru cât face practic natura, pentru noi. Și de multe ori, cum poluăm și cum aruncăm sunt felul de lucruri.....
 
Emese, Apiarium
Și cât de mult facem noi împotriva lor!
 
Judit, Viața Altfel
Da, exact. Și mai este acest bau-baul al Covid-ului, sub diferite forme. Sunt curioasă, din produsele pe care le aveți ce anume ar merge și în special la copii. Se reîntorc în colectivități... vine valul Covid....  Ce recomanzi?
 
Emese, Apiarium
Tinctura de propolis. Cu ea mergem la înaintare. Avem o experiență foarte vastă, cu pacienți care au fost testați pozitiv cu Covid și care au administrat doar un tratament api-fito-terapeutic, iar fiecare dintre ei, cel mai târziu în ziua a 5 a de la testul pozitiv, au fost negativați.
 
Judit, Viața Altfel
Îmi aduc aminte când am avut Covid, mi-ați adus de la fabrică extractul de propolis și a funcționat foarte bine. Da, pot să confirm.
 
Emese, Apiarium
Noi am avut foarte mulți pacienți, câteva mii și ce pot să spun este că niciunul dintre pacienții noștri nu a ajuns la spitalizare.
 
Judit, Viața Altfel
Un alt semnal de alarmă de cât de puternice sunt de fapt și ce profund acționează!
 
Emese, Apiarium
S-au făcut și foarte multe studii clinice cu acțiunea propolis-ului, în ceea ce înseamnă covid și în universități medicale, alopate. Chiar și în România a fost făcut un studiu de către doamna doctor Aoșan. Din păcate însă, vocile au fost puse în umbră și supuse tăcerii. Avem și un kit Covid pentru partea acută, care înseamnă tinctură de propolis, cu Tonic numărul 1, respectiv un kit de recuperare post Covid. Pentru că foarte mulți pacienți au semnalat o oboseală cronică după infectarea cu Covid, ceea ce este firesc pentru că organismul și-a consumat toate resursele în procesul de vindecare și apare și o decompensare la nivel de vitamine, minerale. Și atunci am propus un kit și în acest sens, Tonic numărul 6, lăptișor de matcă și polen.
 
Judit, Viața Altfel
Dincolo de conținut și de toate efectele acestea terapeutice extraordinare, am observat și ambalarea, modul în care este conținut produsul. Poți să ne spui ceva despre motivul pentru care ați ales aceste borcănașe draguțe, estetice?

 
Emese, Apiarium
Nu ne-am gândit nici un pic la estetică în acest caz, ci doar la calitățile materialului și mierea din interior. În primul rând, în stup este întuneric, există o anumită umiditate și de fapt, exact acest control al temperaturii și al umidității pe care albina reușește să o gestioneze în stup, redă sau vorbește și despre sănătatea stupului. De aceea, în apicultura intensivă, unde stupii sunt foarte, foarte mari, albinei îi este greu să gestioneze acel spațiu și să creeze acele condiții optime de temperatură și umiditate. Odată ce ele ies din parametrii, apare boala. Noi, de exemplu, foarte mult timp ne-am dus în natură și am observat roiurile sălbatice de albine care se formează aici în climatul în care trăim noi, adică în condițiile meteorologice din România. Am văzut care este volumul fagurilor din aceste roiuri sălbatice și am adaptat cutiile în care trăiesc albinele la acea dimensiune. La noi, de exemplu, în fiecare stup sunt doar opt rame, ceea ce este infinit de puțin. Norma este cel puțin 16 rame într-un stup și având acest acest volum mic, firesc, adică asemănător cu ceea ce reușesc ele să facă în natură în mod sălbatic, le este foarte ușor să gestioneze ca și temperatură și umiditate acest spațiu și, implicit, să-și păstreze sănătatea întregii familii și astfel nu suntem nevoiți să intervenim cu niciun fel de tratamente în stupi.
 
Judit, Viața Altfel
De genul antibiotic sau altceva ce se obișnuiește...
 
Emese, Apiarium
Nu, nu este cazul, pentru că familiile sunt sănătoase. Un alt lucru foarte important de menționat este că albinele noastre iernează pe propria miere, adică noi nu scoatem până la ultima picătură mierea din stup și apoi să înlocuim cu sirop de zahăr cu care ele să treacă în iarnă. Este ceva nenatural și nefiresc și implicit, având o hrană lipsită de nutrienți, din nou, albina se îmbolnăvește. Pe de altă parte, stupii noștri sunt în vetre fixe. Nu mergem în pastoral, nu mergem la culturi intensive de rapiță, de floarea soarelui, unde se culege o cantitate foarte mare de miere, de polen, dar se culege cu tot cu chimizarea aferentă culturilor intensive, care din nou interferează cu sănătatea albinei. Mai mult decât atât, stupii noștri sunt în zonă de deal, munte, sunt zone foarte curate, nestropite, nepesticizate.  Și în felul acesta, frigul pleacă târziu, vine devreme, fereastra de cules este una foarte scurtă, producția noastră este infimă, avem 500 de stupi și sunt ani în care nu producem nici măcar o tonă și jumătate de miere, ceea ce în mod normal apicultorii culeg la nivel de 15 kg la un cules, adică 15 kg la rapiță, 15 kg la salcâm, alte 15 kilograme la tei si respectiv poliflora și fâneața. Faceți numai un calcul să vedeți cam ce cantități de miere extrage un apicultor care face apicultura intensivă într-un an de zile pe o stupină de 500 de stupi. Și ce reușim noi să extragem. De aceea și prețurile pe care le vedeți că sunt ceva mai mari decât la produsele din piață, în continuare nu sunt suficiente pentru valoarea lor.
 
Judit, Viața Altfel
Mulțumesc pentru această descriere foarte faină. E important pentru noi, consumatorii, să știm de fapt ce înseamnă producția apicolă responsabilă și sustenabilă!
 
Emese, Apiarium
Chiar astăzi am avut o discuție foarte interesantă cu o doamnă care îmi povestea cât de mult îi place mierea de rapiță și că este preferata ei și că de ani de zile are un anume apicultor pe care îl cunoaște, în care are încredere și cumpără doar miere de rapiță. Dar de fapt, neștiind că rapița care se cultivă în România în proporție de 98% este pentru biodisel, și nu pentru consum uman. Pe ce înseamnă chimizate, nu există niciun fel de reglementare și nu există niciun fel de control, iar albina merge și culege nectar și polen de pe o floare îmbibată în chimicale, în pesticide, în ierbicide, insecticide, iar remanența în stup este de cel puțin 5 ani de zile. Adică, dacă albina anul acesta culege într un context de genul acesta, dacă o extragem și o ducem la munte, în anul cinci abia de stat la munte, vom avea niște faguri cât de cât curați, care să nu mai aibă impregnate informația de la tot ce a însemnat acea chimizare a plantei. Și da, mierea de rapiță, fără doar și poate, este, din punctul meu de vedere, cea mai cea mai nocivă, chit că este foarte bună la gust, are acea textură cremoasă, se unge frumos pe pâine, pe unt, dar este foarte, foarte nocivă.
 
Judit, Viața Altfel
Există un control al sursei?
 
Emese, Apiarium
În România, eu nu știu să existe culturi de rapiță ecologice și chiar și așa, chiar și pe culturile eco se chimizează doar că ceva mai controlat.
 
Judit, Viața Altfel
OK, reflectând acum un pic asupra discuției noastre, am auzit două elemente foarte importante pe care noi, de altfel, în cursurile de mindfulness, le aducem cumva în prim-plan: unul legat de spațiu, de a oferi spațiu; te-am auzit zicând despre spațiu, despre aerisire, despre a crea un spațiu potrivit pentru albine. Și, alt factor timpul, faptul că nu extrageți toată mierea, lăsați să se întâmple, așa cum se întâmplă în mod natural și firesc, nu vă grăbiți cu anumite aspecte. Pentru mine, ca și instructor de mindfulness, sunt niște elemente foarte importante, cele legate de a crea ceva, de a fi în armonie cu ceva anume, de a fi în contact, în conexiune, de a fi recunoscător acelei albine și a-i mulțumi pentru munca pe care o face, astfel încât noi să ne hrănim cu niște produse de calitate și valoroase.
 
Emese, Apiarium
Albinele fac parte din viața noastră. Primul stup l-a cumpărat bunicul soțului meu. În 1952, s-a angajat la CFR și din primul salariu și-a cumpărat un stup, apoi încă unul și a început să-și dezvolte o stupină. În 1965 și-a făcut și toate școlile de apicultor. Avem aici și diploma, diploma lui, de apicultor.
Judit, Viața Altfel
Chiar voiam să te întreb, era următoarea întrebare legat de istoricul vostru.
 
Emese, Apiarium
Povestea noastră este una lungă, este în familie și noi am dus povestea un pic la un alt nivel, având acces la toate studiile medicale care s-au făcut pe propolis, pe lăptișorul de matcă, pe polen, pe miere. Am adunat toată această informație, am catalizat-o și apoi am trecut la pasul următor să creăm niște mixuri și aceste produse cu o reală valoare terapeutică.
 
Judit, Viața Altfel
Deci, cumva, nu e doar filozofie, psihologie, spiritualitate, contact cu natura. Este și foarte multă știință implicată în aceste borcane. Este un mix foarte fain în care ele nu se exclud, ci dimpotrivă, ele se potențează reciproc.
 
Emese, Apiarium
Da, se potențează reciproc. Dar, cum ziceam, da, partea de tonice vin să susțină corpul fizic. Toate produsele apicole sau api-fito-terapeutice; însă nu este suficient. Adică e nevoie de lucru pe toate planurile, fără doar și poate; e nevoie de conștientizări, e nevoie să ajungem la sursa unei afecțiuni. Și aici mă gândesc mai ales la lucrurile mai adânci, mai mai grave.
 
Judit, Viața Altfel
Poate cele din spectrul emotional.....
 
Emese, Apiarium
Exact, pentru a putea să obținem o vindecare și fără recidivă. Și aici am o experiență foarte vastă cu ceea ce înseamnă infecția cu virusul HPV. Alopatia zice că nu există niciun fel de remediu pentru a vindeca HPV. Noi avem o recomandare în acest sens, un kit care da, funcționează foarte, foarte bine. Sunt și niște ovule ginecologice care sunt un extraordinar topic local pentru ce înseamnă zona intimă. Însă, din nou, ceea am observat în spatele acestei afecțiuni sunt de fapt niște probleme emoționale profunde. Sunt femei care nu reușesc să-și trăiască feminitatea, să-și accepte feminitatea. Sunt femei care trăiesc în compromis în niște relații toxice cu parteneri care le înșală, femei care nu știu să pună limite și atunci organismul vine și își face treaba punând el limite. Adică vine afecțiunea și zona rămâne blocată, ne izolează de fapt de trăirea bucuriei și ne mențien în a propaga o energie care nu este bună, care nu este corectă.
 
Judit, Viața Altfel
Aș mai vrea să te întreb legat de o recomandare, din experiența ta de consilier pe aceste produse. Ce ai recomanda pentru părinții care se străduie fiecare cu efortul pe care îl face, pentru imunizarea copilului, pentru perioadele reci, sezonul rece. Care sunt, din experiența ta, câteva recomandări pe care le-ai aduce părinților.
 
Emese, Apiarium
În primul rând m-aș adresa părinților ca să renunțe la teamă. Adică, aici cred că este primul pas înainte de a da ceva pe gură copilului. Să-i ajutăm pe părinți să renunțe la teamă. Văd o teamă patologică a mamei, care, vai, copilul meu se va îmbolnăvi, adică deja transmite această intenție în univers; am auzit, știu de la toate prietenele mele! Inevitabil, când intrăm în colectivitate ne îmbolnăvim. Da, ne îmbolnăvim și e un proces normal. E un proces firesc. Nu putem să dobândim imunitate decât prin trecerea prin boală. Sistemul nostru imunitar creează acei anticorpi doar în momentul în care intră în contact cu patogenul. Important este cum suntem noi ca și ființă, în momentul în care intrăm în contact cu acel patogen, suntem sus din punct de vedere energetic, nutrițional, funcționăm în parametri optimi sau suntem jos. Asta putem face cu produsul apicol, cu suplimente alimentare, cu o hrană adecvată. Încă o dată revin la somn, la mișcare, la sfântul soare, Când suntem sus, nimic nu ne poate doborâ. Intrăm în contact cu factorul patogen, organismul își face treaba; într-o zi, două creează anticorpi. În trei zile, am depășit episodul într-un mod blând, într-un mod ușor, fără complicații. Când organismul este jos, atunci procesul acesta poate dura două trei săptămâni și nici nu apucăm bine să ne vindecăm, că vine următorul episod acut. Contactul permanent cu natura, schimbul continuu între mediu și om mi se pare extrem de important, de exemplu, murdărirea, noroiul. Copiii de astăzi trăiesc în medii sterile. Nu mai vorbesc de generația asta de copii foarte mici care s-au născut în perioada Covid-ului. Cunosc bebeluși care de la niște vârste foarte fragede, două-trei luni au fost dezinfectați continuu cu toate aceste substanțe dezinfectante care de fapt nici măcar nu erau antivirale, sunt niște substanțe antibacteriene. Acolo murea totul. Nu numai bacteria nociva, ci și cele bune, de care avem atât de mare nevoie să funcționăm. Organismul nostru nu poate funcționa fără bacterii, ele sunt  parte din noi. Și îmi aduc aminte că am fost acum mulți ani la Kiev, la o conferință APIMONDIA, unde profesorul Theodore Cherbuliez ne spunea - erau ultimile cercetări pe care le făcuseră și au descoperit că sunt ceva mai mult de 300 de bacterii care sunt implicate în transmiterea informației genetice de la mamă la fiică, mai mult decât însuși ADN-ul nostru. Adică în momentul reproducerii, noi reproducem de fapt, caracterul genetic, prin aceste bacterii pe care trebuie să le avem în mod firesc în corpul nostru. Și a fost așa un moment de aha, de atunci, de câte ori am pacienți care vin la mine cu probleme de infertilitate, de exemplu, prima întrebare este: Cum stați cu administrarea de antibiotic din copilărie și până la vârsta adultă? Și negreșit, pot să zic că 95 la sută dintre cupluri ne-au confirmat că au luat o cantitate foarte mare de antibiotice în copilărie sau doar în perioada adultă. Și atunci, evident că atunci când s-a confirmat ceea ce spunea profesorul Șerbulie că de fapt nu mai suntem capabili să ne reproducem, pentru că nu mai există bacterie în noi și când ne gândim ca și evoluționist vorbind, ne tragem cu toții de la câteva bacterii. Adică mă uit și mai am contact cu mediul rural, cu copiii din medii defavorizate, care nu au acces la o toaletă în casă, la apă curentă. Dar copiii aceia sunt infinit mai sănătoși și mai rezistenți decât copiii care trăiesc în condițiile cele mai curate, cele mai potrivite conform normelor actuale.
 
Judit, Viața Altfel
Mersi pentru toate informațiile acestea și este chiar foarte interesant ceea ce ai precizat aici, cu rolul bacteriei și poate încă o ultimă întrebare legată de un exemplu poate din experiența ta cu copiii. Dacă îți aduci aminte de un exemplu care poate te-a marcat, a fost impresionant pentru tine și rolul acestor produse apicole în vindecarea copiilor.
 
Emese, Apiarium
Sunt foarte multe cazuri, dar revin la copiii mei. Acum mulți ani, de la un caș cumpărat în piață, pe care copiii l-au mâncat (noi, adulții, nu am mai apucat pentru că au fost atât de încântați de el că s-a terminat înainte să ne punem noi la masă) au făcut salmonella. Rând pe rând, la distanță de patru ore; la cea mare s-a declanșat prima dată, cu o stare febrilă și apoi cu acele scaune diareice specifice salmonelozei, și apoi toți, toți trei au făcut rând pe rând. A fost o încărcătură bacteriană foarte mare, pentru că a fost o formă, zic eu, foarte agresivă, cu febră.
 
Judit, Viața Altfel
Diaree, vărsături?
 
Emese, Apiarium
Nu, salmonella nu vine cu vărsături, este doar diaree, cu o nevoie uriașă de a bea apă; erau cu sticla la gură încontinuu, dar era ca un furtun care nu se închidea la capătul celălalt. Adică intra pe gură, ieșea pe partea cealaltă. Realmente au dormit o noapte pe toaletă, copiii. Am stat lângă ei. Am încercat să-i hidratez. Nimica nu rămânea, totul ieșea. Am fost atât de tulburată cumva, încât nu am putut să mă gândesc la nimic, nici din remediile noastre, nici din spectrul alopat. Știam că ar trebui să merg cu ei la spital și să-i perfuzeze, lucru pe care nu am vrut să-l fac sub nicio formă. Am stat cu ei doar ca și sprijin emoțional. Doctorița de familie nu răspundea la telefon și ne uitam unii la alții și eram cu o ceață completa pe ochi. Cea mică, care era încă alăptată, s-a recuperat, adică până dimineață a fost pe picioare. Nu au mai fost aceste scaune diareice. Băiatul undeva pe seară, adică undeva la aproximativ 24 de ore după ce începuse simptomatologia, s-a pus și el pe picioare. Și așa a apărut natural, firesc. Însă, la fata cea mare lucrurile începeau să se complice. Verificam mereu și la nivelul pielii, să văd dacă nu este deshidratată. Între timp, undeva la 42 ore de travaliu, să zic așa, ne-a răspuns doctorița de familie. Și m-a întrebat, natural și cumva firesc: Da, i-ai dat propolis, așa-i? Nu, nu i-am dat nimica. Și, spune doctorița, cum nu te-ai gândit să îi dai propolis? Zic, uite nu m-am gândit la nimica. Pur și simplu am fost blocată și nu am știut cum să acționez sau ce anume ar trebui să fac, chit că acum este așa evident. Și am început din clipa aceea să administrez propolis, și i-am dat câte o picătură per kilogram corp, dar din oră în oră și la primele patru administrări, cum au intrat, așa au ieșit. Dar la a 5 administrare a început să se întâmple ceva.
 
Judit, Viața Altfel
Propolisul în miere sau dizolvat în apă?
 
Emese, Apiarium
Doar în miere, amestecat și luat cu lingurița. Și, cum ziceam, a 5 a doză nu a mai ieșit instant. Au fost, cred că două ore până să meargă din nou la toaletă. Între timp, practic se refăcea flora bacteriană; încet încet, organismul a răspuns foarte bine, propolisul fiind un puternic antibacterian și până dimineață, undeva la nivelul dozei a opta, a noua, s-a stabilizat și am trecut așa de partea cealaltă și am văzut că este bine și că am trecut de episod. După aceea, din nou, toată lumea spunea vai, după salmonella, copiii sunt atât de slăbiți, o să vezi, o să fie bolnavi toată toamna, pentru că organismul e slăbit. Ce pot să zic este că a fost poate cel mai sănătos an al lor. Adică mi s-a părut că exact această infecție atât de brutală a stimulat imunitatea în așa fel încât a creat atât de mulți anticorpi și s-a consolidat atât de tare, încât după aceea am zis un an, dar a fost, cred că mai mult, probabil undeva la nivel de trei ani de zile, în care ei nu s-au mai îmbolnăvit, nu am mai văzut niciun simptom pe niciun plan, nici pe plan respirator, nici endo. Și, la fel am sesizat și în momentul în care au făcut varicelă. Și momentul varicelă a fost un punct de cotitură, în care organismul, cumva, s-a zdruncinat din temelii și au început toate mecanismele de autoapărare să funcționeze.
 
Judit, Viața Altfel
Mulțumesc pentru acest exemplu. Mi-am adus aminte în timp ce povesteai de două cărți pe care chiar le recomand. Autorul este Rudicker Dhalke, iar cărțile se numesc, Boala ca șansă și Puterea vindecătoare a bolii. Este un autor care, printre primii, în anii 60/70, a scris pe această temă a legăturii dintre corp și minte, medicină și spiritualitate. Cărțile subliniază puterea bolii și ce se întâmplă practic în corp, salturile energetice și de conștiință. Și îmi aduc aminte și de momentul din interviu când spuneai de a nu ne fi frică, pentru că știm cât de blocantă este frica. Și mulțumesc și pentru această vulnerabilitate și disponibilitate pe care ai avut-o să povestești despre blocajul tău; pentru că, cred că foarte multe mame se identifică cu acest blocaj când copiii sunt bolnavi și nu știu ce să facă. Nu-mi rămâne decât să mă gândesc ce bine este să fii pregătit cu anumite variante, să vorbești cu cineva ca să îți mai aducă aminte de anumite remedii pe care de altfel, în mod normal, le-ai reactiva rapid în memorie.
 
Emese, Apiarium
Da, dar sunt momente, și în momentele astea de blocaj recomand mai degrabă să nu faci nimic. Adică a nu face nimic, este mult mai valoros decât a face prostii.
Judit, Viața Altfel
Finalizăm cu această concluzie, de a păstra echilibrul între a fi și a face, la fel cum fac albinuțele în stupul lor. Mulțumesc pentru această conversație valoroasă!
 
Emese, Apiarium
Multumesc și eu.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!