Un gospodar bun își pregătește din timp cămara pentru a avea parte de o toamnă liniștită. Încheierea sezonului cald implică și nevoia de fortificare a imunității pentru perioada rece, lucru care se construiește treptat, în timp, pentru a beneficia de sănătate și vitalitate pe termen lung. Trecerea de la un sezon la altul este resimțită intens de organism care începe să își dezvăluie vulnerabilități, precum predispoziția spre oboseală, răceli, stări de epuizare, alergii, infecții etc.
Imunitatea este un sistem complex care asigură buna funcționare a organismului și care poate fi fortificată prin alegerea unui stil de viață sănătos.
Iată câteva idei care te pot ajuta să ai parte de o imunitate puternică indiferent de sezon:
Alimentația sănătoasă
O alimentație echilibrată te ajută să ai o constantă stare de bine și susține buna funcționare a metabolismului. Mai mult decât atât, alegerile alimentare sănătoase, bio sau organice, sunt o sursă importantă de nutrienți și vitamine. Fructele proaspete sunt mereu o alegere inspirată, iar citricele sunt recomandate pentru aportul lor bogat de vitamina C. Fructele confiate sau uscate sunt o altă opțiune pentru a-ți asigura aportul de nutrienți în sezonul rece, iar la acest capitol îți recomandăm să încerci coacăzele, afinele, măceșele, alunele, migdalele, smochinele și curmalele.
Suplimentele alimentare
Există perioade în care suntem supuși constant factorilor de stres, aceștia făcându-și simțit impactul negativ asupra corpului, prin scăderea imunității și afectarea în general a funcțiilor metabolice. În acest sens, suplimentele alimentare sunt o modalitate eficientă de susținere a organismului prin care îi oferim vitamine, minerale și nutrienți care să apare organismul de presiunea stresului.
Poți opta pentru suplimentele alimentare în orice sezon, în funcție de activitatea pe care o desfășori. Dacă practici un sport intens, îți poți ajuta organismul consumând superalimente bogate în proteine, fibre și vitamine. Dacă ai parte de un mediu de lucru antrenant, poți opta pentru suplimente lichide, ca vitamina C lichidă și clorofilă sau colagen, care sunt apreciate datorită asimilării rapide de către organism.
Remediile naturale
Natura a fost și este mereu o sursă de sănătate pentru organism. Utilizarea plantelor, fie că vorbim de siropuri sau tincturi, este o variantă prin care putem asigura consolidarea imunității. Adesea, acestea sunt utilizate pentru tratarea unor afecțiuni atunci când acestea se manifestă, însă recomandarea specialiștilor este aceea de a le utiliza pentru a preveni apariția acestora. Efectele remediilor naturale sunt vizibile în timp, după o administrare de lungă durată, de aceea curele de consolidare a imunității se recomandă a fi urmate încă din sezonul cald.
Printre cele mai apreciate remedii naturale pentru stimularea imunității sunt:
- produsele apicole: miere crudă, tincturi pe bază de miere sau polen. Acestea oferă un boost imunității și ajută la detoxifierea organismului;
- uleiuri esențiale: capsule vegetale, blend-uri de uleiuri sau roll-on-uri. Sunt apreciate pentru starea de bine pe care o generează; un corp relaxat și odihnit beneficiază de o imunitate puternică;
- sucuri fortifiante: din legume sau fructe. Sunt o adevărată sursă de vitamine și merită a fi consumate pe tot parcursul anului;
- tincturile: acestea propun opțiuni nelimitate. Sunt perfecte pentru cure detoxifiante și pentru asigurarea unei bune funcționări metabolice.
Imunitatea este inerent legată de modul în care gestionăm activitatea noastră zilnică, fiind afectată de deciziile legate de stilul nostru de viață. Tu, cum ai grijă de imunitatea ta zi de zi?