Data de livrare: Luni, 11.11.2024
Exista un soi de cereale care a fost dat de mult timp uitarii, dar consumul acestuia ar putea reprezenta un leac pentru bolile noastre datorate civilizatiei. Aceasta planta este graul cu bob imbracat sau graul spelta.
Cereala respectiva este necunoscuta sau foarte putin cunoscuta chiar si pentru cei care sunt adeptii unei alimentatii sanatoase, in ciuda faptului ca acest soi a fost descoperit chiar si in pesterile oamenilor primitivi, care au trait, in urma cu opt mii de ani, pe actualul teritoriu al Ungariei.
Dar necunoasterea graului spelta nu este ceva intamplator, avand in vedere ca de foarte multi ani nu s-a putut afla nimic despre acest soi de grau, care a fost astfel dat uitarii. Desi graul cu bob imbracat sau graul spelta, cum i se mai spune, pana in secolul al XIX-lea a fost prezent in regiunea unde se afla azi Ungaria, locul lui a fost luat treptat de noi soiuri de grau, mult ameliorate, ca urmare a faptului ca acestea dadeau o recolta mult mai mare, iar recoltarea era mult mai simpla. Din cauza ameliorarii continue a graului, valoarea sa esentiala a scazut continuu, iar prelucrarea acestui grau poate fi realizata doar cu ajutorul unor adaosuri destul de daunatoare.
In Ungaria, graul cu bob imbracat sau graul spelta, a reaparut in anul 1995. Consumatorii, tot mai numerosi, care nu mai au incredere in alimentele conservate, tratate sau manipulate genetic, vor sa consume alimente de calitate, naturale. In acest fel, de cativa ani a fost 'reintrodus' in alimetatie graul cu bob acoperit, foarte raspandit in Ungaria in trecut.
Graul Spelta este mult mai putin pretentios in comparatie cu graul traditional folosit pentru prepararea painii, el se adapteaza extrem de usor la conditiile de mediu foarte diverse, suporta excelent seceta, creste pe orice fel de sol. Are un avantaj enorm, datorita faptului ca nu lasa buruienile sa creasca, deci poate fi cultivat fara utilizarea chimicalelor, a pesticidelor. Stratul de pleava, care imbraca gros bobul, asigura protectie boabelor de grau spelta, pana la prelucrarea finala, fata de poluarile atmosferice de orice fel si fata de poluarea radioactiva.
Graul cu bob acoperit este unul din acele alimente care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie de calitate, sanatoasa. Acest grau contine o substanta nutritiva naturala, avand toate cele necesare omului. Consumul acestui grau contribuie excelent la intarirea sistemului imunitar.
Graul spelta este un aliment usor de digerat, are un continut bogat de fibre, deci curata intestinele, imbunatateste circulatia sangelui, reduce arteroscleroza. Continutul sau de vitamine si de saruri minerale este unic: se pot regasi aici aproape toate componentele din grupul vitaminelor B, precum si un continut foarte mare de vitamina E. In produsele alimentare preparate din grau spelta exista un continut ridicat de calciu, magneziu, fosfor, seleniu, care este de 7-8 ori mai mare decat in cazul produselor alimentare pe baza de alte cereale.
In comparatie cu cerealele traditionale, graul cu bob acoperit are un continut mai redus de hidrocarburi, se absoarbe mai greu, deci poate fi folosit si de bolnavii de diabet. Continutul sau de acizi grasi esentiali are un efect benefic asupra sistemului nervos.
In prezent, faina macinata din graul cu bob imbracat se poate cumpara in magazine. Inlocuind faina traditionala cu faina de grau spelta, putem face mult bine sanatatii noastre, dar si pentru ca sa avem o stare generala mai buna. Faina de grau spelta poate fi folosita la prepararea mancarurilor, pentru rantas, pentru prepararea prajiturilor. Mancarea la care vom folosi acest grau va fi mult mai hranitoare, mai sanatoasa si mai gustoasa.
Conține: carbohidrați (57%), fibre (9%), proteine (17%), grăsimi (3%), minerale și vitamine.
Păstrare: într-un loc uscat și răcoros.
Suport clienti
customer-service@viata-altfel.ro