Mirosul este un simț aparte, iar de-a lungul timpului studiile au demonstrat că este simțul care ne stimulează cel mai mult zona creierului care adăpostește amintirile. Interesant, nu-i așa? Aromaterapia apelează din plin la acest simț, însă merge dincolo de capacitatea de percepție a unei arome, stimulând atât corpul cât și spiritul.
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este arta de a folosi uleiuri esențiale, parte a medicinei naturale, cu valențe curative. Aceasta este considerată un tratament holistic care se bazează pe utilizarea extractelor naturale din plante în scopul de susține sănătatea corpului și minții, de generare a unei stări de bine. Datorită efectelor sale de necontestat, aromaterapia a dobândit aprecierea sectorului medical și științific, care studiază beneficiile uleiurilor naturale asupra corpului uman.
De când este folosită aromaterapia?
Această artă datează încă din cele mai vechi timpuri, existând dovezi care atestă folosirea uleiurilor esențiale în Egiptul antic, China și India, unde substanțele naturale (rășină, balsam, uleiuri) erau utilizate în scopuri medicinale și religioase. Mereu în contact cu natura și valorificând minunile acesteia, vechile civilizații mizau pe puterea miraculoasă a plantelor de a vindeca. Instinctul de supraviețuire a dictat: cu plantele potrivite poți trata dureri și suferințe, atât fizice cât și psihice.
Cum funcționează?
Aromaterapia sporește capacitatea de regenerare și vindecare a organismului prin restabilirea unui raport armonios între corp, minte și suflet. Aceasta explorează efectele terapeutice ale plantelor, apelând preponderent la miros și la capacitatea de absorbție a pielii.
În acest sens, putem identifica o serie de produse dedicate aromaterapiei, care pot fi utilizate individual sau în combinații, în funcție de preferințe:
- difuzoare de arome, potrivite și ca umidificatoare
- spray-uri aromatice pentru corp și casă
- săruri de baie pentru relaxare
- loțiuni, uleiuri și roll-on-uri pentru corp
Adiacent acestora, există uleiuri esențiale speciale, care au utilizări multiple, putând fi folosite chiar și pentru prepararea mâncărurilor. În acest caz, este important să se parcurgă cu atenție toate indicațiile oferite de producător. În general, uleiurile esențiale pot fi utilizate fără a genera efecte adverse, însă în cazul alăptării sau a unor tratamente invazive (ex: chimioterapia) este recomandată solicitarea sfatului unui medic avizat.
Care sunt beneficiile?
Indiferent de modul în care alegi să te bucuri de beneficiile aromaterapiei, trebuie să știi că aceasta poate veni în completarea altor metode de tratament, ca: homeopatie, masaj terapeutic, acupunctură și chiar tratamente medicinale clasice. Scopul este acela de a ajunge la o formulă potrivită pentru o stare de sănătate și armonie integrată.
Iată câteva dintre beneficiile aduse de această formă de terapie, la nivel fizic cât și spiritual:
- ameliorează afecțiuni precum migrene, dureri musculare, probleme ale sistemului digestiv, reumatism etc.
- atenuează efectele alergiilor de sezon
- îmbunătățește calitatea somnului
- susține sistemul imunitar
- au calități antiinflamatorii și antibacteriene
- diminuează impactul factorilor de stres și iritabilitate
- ajută la crearea unui ambient relaxant, armonios
Frumusețea acestui tip de terapie non-invazivă, cu efecte incredibile pe termen lung, este tocmai faptul că este perfectă pentru orice sezon în care simți că ai nevoie de armonie și echilibru în viața ta. Primul pas? Începe cu alegerea aromelor preferate și a tipului de terapie potrivit ție.